jejak anda

Aug 14, 2011

Resepi Macaron ..so cute...


salam tawan2...

arini mau update tentang makanan comel je..

u all mesti cepat tertarik juga pada bahan yang berwarna warni bukan?
dah lame cari bende nim..nie baru jumpa...hihih...
mmg lost betol kan...

pe2 pom jum kiter tgk resipi bendalah nih...
tgk jew kew????buatnya maner???
hihihi...



yum2...bestnya + comel sgt2...




Bahan bahan :

35g telur putih (biarkan 12 jam pada suhu bilik)
40g serbuk badam
65g gula icing
15g gula caster
Secubit cream of tar tar
Pewarna (optional)


cara penyediaan :


1. Ayak gula icing dan serbuk badam bersama.
Ketepikan.


2. Masukkan cream of tar tar dalam telur dan
kacau sekejap dengan whisk tangan.
Biarkan selama 1 minit.


3. Kemudian mula pukul telur dengan speed 1 sehingga menjadi seperti buih sabun halus.


4. Pada peringkat ini,
mula masukkan gula caster sedikit2 (3 kali masuk).


5. Selepas selesai masukkan gula caster,
naikkan kepada speed tinggi.
Pukul telur sehingga terhasilnya bentuk hard beak pada pemukul mixer
dan telur pada mangkuk tidak jatuh apabila mangkuk diterbalikkan.


6. Masukkan pewarna dan
guna speed 1 untuk sebatikan.


7. Campurkan mixture gula dan badam ke dalam telur secara berperingkat (4 kali masuk).
Kacau secara perlahan dengan rima pusaran.
Kacau sehingga mendapat adunan seperti kelikatan adunan kek.
Proses mengacau ini dipanggil Macarronage.


9. Biarkan kering 40-45 mint.





10. Selepas 30 minit dari masa pengeringan,
mula buka oven dan bakar pada suhu 150 celsius selama 10 minit-15minit
(masa pembakaran mungkin berbeza krn sebenarnya bergantung kepada model oven).

11. Biarkan macaron sejuk dan baru asingkan daripada talam.
Kalau tidak pecah nanti. Ok sedia untuk dihiaskan dengan filling kegemaran.





haaaa...dah siap..comel x? :)
so apew lagi tgk2....jom same2 kiter try resipi nim...
hihihi...


SELAMAT MENCUBA..
KALAU TAK JADI JGN MARAAAAA....:)))











0 borak2: