jejak anda

Aug 8, 2011

4 org lelaki yg ditarik oleh WANITA ke NERAKA....asalamialaikum....
meh ramai kita renung2 kan sedikit
kelebihan seorg wanita....
sesungguhnya wanita juga mempunyai hak dalam menentukan sesuatu...


1)
Ayahnya

Apabila seseorang yang bergelar ayah tidak mempedulikan anak-anak perempuannya di dunia. Dia tidak memberikan segala keperluan agama seperti mengajar solat, mengaji dan sebagainya. Dia membiarkan anak-anak perempuannya tidak menutup aurat……tidak cukup kalau dengan hanya member kemewahan dunia sahaja maka dia akan ditarik oleh anaknya.


2) Suaminya

Apabila seorang suami tidak memperdulikan tindak-tanduk isterinya. Bergaul bebas di pejabat, memperhiaskan diri bukan untuk suami tapi untuk pandangan kaum lelaki yang bukan mahram, apabila suami mendiam diri…..walaupun dia seorang alim (solat tidak tangguh, puasa tidak tinggal) maka dia akan ditarik oleh isterinya.


3) Abang-abangnya

Apabila ayahnya sudah tiada, tanggungjawab menjaga maruah wanita jatuh pula ke abang-abangnya…..jikalau mereka hanya mementing keluarganya sahaja dan adik perempuannya dibiar melencong dari ajaran ISLAM….tunggulah tarikan adiknya di akhirat.


4) Anak lelakinya

Apabila seorang anak tidak menasihati seorang ibu perihal kelakuan yang haram dari Islam,...maka anak itu akan disoal dan dipertanggungjawabkan di akhirat kelak....nantikan tarikan ibunya.


Maka kita lihat betapa hebatnya tarikan wanita bukan sahaja di dunia malah di akhirat pun tarikannya begitu hebat…maka kaum lelaki yang bergelar ayah / suami / abang / anak harus memainkan peranan mereka yang sebenar. Firman Allah subhanahuwata’ala yang bermaksud;


“Hai anak Adam, peliharalah diri kamu serta ahlimu dari api neraka, dimana bahan pembakarannya ialah manusia dan batu-batu…….”


Hai wanita, kasihankan ayah anda, suami anda, abang-abang anda, serta anak-anak lelaki anda….kasihankanlah mereka dan diri kamu sendiri…jalankan perintah Allah S.W.T dengan bersungguh-sungguh dan dengan ikhlas…


Akhir kata, marilah kita berdoa agar kita semua terselamat dari ditarik oleh mana-mana pihak atau tertarik mana-mana pihak. Harga seseorang muslim adalah sangat berharga. Allah S.W.T nilaikan seseorang muslim dengan Syurga… semua kaum muslim masuk syurga….janganlah kita membuang atau tidak mengendah janji ALLAH S.W.T.


SEMOGA KITA SEMUA TERGOLONG DARI AHLI SYURGA YANG MEMASUKINYA TANPA HISAB

AMIN………YA RABBALA’LAMIN0 borak2: